organizacja imprez
warsztaty dla dzieci i dorosłych
oferta edukacyjna
dla przedszkoli i szkół podstawowych

Pieczenie chleba

Podczas lekcji opowiadamy dzieciom, na czym polega praca na polu i jak wiele trudu wymaga przygotowanie bochenka chleba. Lekcję zaczynamy włożeniem przygotowanych wcześniej bochenków do pieca. Następnie dzieci oglądają niewielką wystawę dawnych sprzętów rolniczych (pług, sierpy, cepy, przetaki, niecki, wialnia i inne). Wystawie towarzyszy barwna opowieść i pokaz młocki cepem. Potem zapraszamy dzieci na krótką prezentację o historii chleba i warsztaty, podczas których wyrabiamy ciasto, nadajemy mu różne kształty i wypiekamy. Wypieczone "bułeczki" dzieci mogą zabrać ze sobą na pamiątkę (UWAGA! nie są one przeznaczone do jedzenia!).

Oczekując na wypieki, proponujemy dzieciom różne zabawy utrwalające zdobytą wiedzę, np. rozcieranie ziaren kamykami, oddzielanie ziaren od plew na przetaku, oglądanie różnych zbóż itp. W czasie zajęć dzieci próbują różnych gatunków pieczywa. Uczestnicy otrzymują przepisy na różnego rodzaju wypieki. Lekcja powstaje we współpracy z Piekarnią Wanda.

Zajęcia trwają w zależności od wieku dzieci 2 - 3 godz.

Zdjęcia z lekcji można obejrzeć tutaj: Przedszkole Krasnoludków Józefów i tutaj: klasy trzecie ze SP nr 6 w Otwocku. W Przeglądzie Piekraskim i Cukierniczym ukazał się artykuł o realizowanych z Piekarnią Wanda lekcjach. Zapraszamy do lektury tutaj: artykuł.

powrót

strona wykonana przez Hopsasa